fredag 30 oktober 2009

50 år

Jag har världens idé till pappas 50 årsdag. Jag vet att pappa inte trivs i stora sällskap pga sin hörsel, och att då hålla en fest i hans ära skulle bara vara elakt.

Därför hade jag och mamma en diskussion idag om vad vi istället kan göra, och jag kom på idén att istället för en stor 50 årsfest så kan dom till en början ha släktkalas för pappa och då ge honom vår present som skulle vara... En Kryssning.

Vi som åker på kryssning skulle då vara Pappa såklart tillsammans med mamma, jag, Hagge, Sanna och ev. Adam :) Ett litet sällskap på 6 personer, 3 hytter och en trevlig helg till havs tillsammans. Vi bjuder honom på kryssning och sedan middag ombord och sedan festar vi natten lång. Åker vi i April så har även Sanna hunnit fylla 18! Visst låter det Perfekt?

CIAO!

Wheat!

Hej jag heter Jonna och är Vetemjölsallergiker.

Idag är allgerier nästan lika vanligt som flatscreens. Det finns många teorier om varför det på senare år har blivit så vanligt. Vissa påstår att det är pågrund utav vår renlighetsmani, medans andra menar att de var lika vanligt förr som nu, men att det är först nu som vi har möjligheterna att ta reda på det.

Jag är en utav dem som följer strömmen och skaffar mig en allergi. Vetemjölsallergi är en mildare form utav Glutenintolerans. Som glutenintolerant så tål man inget utav de fyra sädeslagen korn, havre, vete och råg. Intolerant betyder också att man kan bli väldigt sjuk om man får i sig någon utav dessa sädeslag.

Jag är inte intolerant, men däremot allergisk mot vete. Jag kan dela smörpaket med andra, och jag dör inte om jag skulle äta en vanlig macka. Däremot kan jag få väldigt, väldigt ont i magen.
Saker som jag absolut inte tål är Couscous, bulgur, nudlar och mariekex.
Skulle jag äta något utav blir jag dålig på en gång, och måste uppsöka närmsta toalett. Inte nog med att det är en jobbigt allergi i sig, det är också en väldigt genant allergi.

Något jag däremot har märkt är att i samband med alkoholintag så gör sig inte allergin speciellt påminnd. Jag kan lätt äta en vanlig pizza utan att märka något. Min egna teori är att de har att göra med att kroppen först och främst vill förbränna giftet (alkoholen).

Något som förbryllar mig är all den okunskap som finns därute, med tanke på att allergier är så vanligt. Borde då inte förståelsen för dem också öka?
Det är nästan skamligt när man sitter på en restaurang, eller ett fik för den delen och frågar om dem har några glutenfria alternativ. Oftast rynkar dem förvånat på pannan och frågar sedan lite försiktigt om det rör som om Mjölk eller Mjöl.
Borde inte dem som jobbar med mat få en lite kurs i allergivänlig mat?
Tänk er om jag vore nötallergiker, det vore ju rena rama döden om en liten jordnöt slank ner i min mat.

Och likaså i mataffärer, oftast finns det ett litet urval. En hylla som skall täcka upp hela affären med glutenfria produkter. Och inte nog med detta så är det också dyrare att vara allergisk. Herregud produkterna kan ibland vara hutlöst dyra. Jag köper 4 st korvbröd för nästan 30 kr.
Detta är ingenting vi har valt själva. Detta är något vi allergiker måste leva med, måste vi då bli staffade för det?

Vi är jobbiga matgäster för vänner, släkt och tydligen restauranger. Vår mat är så jobbig att producera så de måste sätta ut extra dyra priser för vår mat.

Lyckligtvis så finns det bidrag för de "riktiga" glutenallergikerna. De kan få sin mat lite billigare med hjälp av ett bidrag. Men inte jag, eftersom jag bara är vetemjölsallergiker. Dem verkar dock glömma att jag också måste ha speciell pasta, bröd, mjöl, musli, kexchoklad m.m
Det enda som skiljer mig med de intoleranta är att jag kan äta havregrynsgröt.

Tänkte att lite information kunde vara bra.

Nu ska jag äta min glutenfria pasta med pastasås och glo på tv.

P.s. Frank Sinatra är briljant d.s

CIAO!

torsdag 29 oktober 2009

Min bästis

Imorse kom jag att tänka på bästa vänner, speciellt mina bästa vänner. Vissa har jag kvar och håller kontakten med. Medan vissa försvann ur mitt liv för längesedan. Tänkte, för min egen skull, göra en lista på mina bästa vänner genom åren. Kanske finns du med ;)

Elisabeth var min första bästa vän. Att vi blev bästisar bekom sig av att våra föräldrar var kompisar. Vi var kompisar tills vi var runt 11-12 år. Vi gick på olika skolor och bodde på olika ställen. Så de var väl de mest naturliga att vi skulle växa isär. Men det var synd dock. För hon var min första bästis :)

Min andra bästis var Sandra, vi är fortfarande kompisar och håller kontakt. Hon är min äldsta vän. Vi blev vänner av den enkla anledningen att vi bodde "grannar". Vi kunde äta frukost hos mig, lunch hos henne, mellis hos mig och sedan kvällsmat hos henne. Varje gång vi skulle leka, så skulle vi också sova över. Tyvärr så bor vi ca 50 mil ifrån varandra. Så nu träffas vi inte så ofta som jag önskar, men Sandra är och förblir min bästa vän.

Amina och jag var bästa vänner under mellanstadiet. Vi hade våra kaniner Nisse och Musse, som följde med oss överallt. Sov jag hos Amina, så följde Musse med i sin transportbur och sov ovanpå Nisses bur och vice versa. Vi slutade upp med att vara vänner pga att småtjejjer kan vara riktigt elaka mot varandra. Gammalt groll är glömt. Men vi umgås inte.

Sedan var där Emmah. Det var vi två mot världen. Det var med Emmah jag hade min tonårsrevolt och det var jag och Emmah som var "värstingar" och hängde med en massa killar.
Vi var vänner länge och ibland saknar jag vår vänskap. Men efter många turer bytte vi varandra mot andra vänner och gick åt olika håll. Men under bra tider, var det en fin vänskap.

Maria kan jag nog kalla min sista och bestående bästa vän. Vänner som hon växer inte på träd, och även om vi bor så långt ifrån varandra som vi gör nu så känns det precis om vanligt när vi ses igen. De kan gå 1 dag, 1 vecka, 1 månad eller 1 år, men allt är sig likt. Maria saknar jag mest hela tiden. Att gå från att ses i princip varje dag, till någon gång per år gör ont.

______________________________________________________________

Sedan finns det ett par personer som är mer än bästa vänner för mig.

Hanna du får inte tro att jag har glömt dig. Att sätta stämpeln bästa vän på dig vore fel, eftersom du under många år var min andra hälft och själsfrände. Vi förstod varandra utan och innan, och behövde inte förklara våra sinnestillstånd i ord. Vi bor långt ifrån varandra, men jag vårdar våra minnen med ömhet.

Martin är min livskamrat och den jag älskar mest i världen. Han är min allra, allra bästa vän.
Han och Garmin :)

Och sedan jag flyttat till Timmernabben har jag fått flera underbara vänner som jag hoppas snart kan kalla för bästa vänner.

CIAO!

måndag 26 oktober 2009


I avsaknad på sol......

24 timmar

Ibland hinner man en massa på dygnets timmar, och ibland ingenting.
Idag har jag varit i skolan mellan 8-14.15 åkte sedan hem och mötte Hagge i Mönsterås för storhandling. Hem och lagade iordning hemmagjorda köttbullar & potatismos. Vi kikade på "The Hangover" och var otroooligt mätta. Sedan lade vi oss i sängen, Hagge kika på tv och jag fixade lite skolsaker :) Nu borde jag ta en snabbis till affären och hämta cykeln. hum... inte sugen.

Har kommit på att jag borde gå till doktorn och kolla upp... mej!
Men eftersom jag inte har råd tänkte jag skriva upp mina "symptom" och se ifall någon kan veta vad det är??

1. Jag är konstant kissnödig. Minst 1 gång i timman måste jag kissa. Och det kan vara ganska störande när man sitter på buss, föreläsning osv. Har till och med gått så långt att min studiegrupp säger att dem ska gå och "Jonna" när dem går på toa.

2. Jag är trött hela tiden. Hur mycket jag än sover. Jag kan somna på bussen, föreläsningar, soffan, sittandes, liggandes, ståendes...

3. Har haft mycket ont i huvudet på senaste tiden.

Måste påpeka att jag har P-stav, gjort grav.test & klamydiatest på u.mott båda var negativa.
Funderar om det kan vara vitaminbrist, järnbrist??

Någon som vet? :)

CIAO!

fredag 23 oktober 2009

-

Jag tänker inte linda in det i en massa fina och svåra ord, det är enkelt:

Jag vill så gärna , min längtan är så stor att jag kan ta på den!!

torsdag 22 oktober 2009

Simmat 2 x 30 minuter idag. Gutt vare :P Spinning på Söndag & Onsdag då. Nu ska kilona bort tills Thailand =) Nighty Night!

CIAO!

onsdag 21 oktober 2009

Say what?

Som jag har kämpat. I dagar har jag setat och stirrat på datorskärmen utan att något har hänt. Tillslut gav jag upp, fällde en tår och gick och gjorde något annat. I onsdags blev jag arg, jag raderade de lilla jag fått till, somnade, vaknade och fick panik.
Lyckligtvis fick jag till de igår, och hann lämna in arbetet i tid. So what om det inte är tillräckligt bra, vad gör de om jag får komplettera. Jag hann i alla fall!

Idag har jag tagit det så lugnt man kan. Var barnvakt åt Ella i förmiddags, myste sedan till en film, jag och hagge bakade hemgjord pizza och sedan hade jag lite minispa med Sanna framför SATC.

Har börjat längta till Thailand också, 6 veckor kvar tills vi åker. Jag har lite svårt att fatta att jag ska till Thailand. Å ena sidan är det underbart, Å andra så tycker jag inte om att flyga. Men jag har fått lugnande ord som "är man väl i luften så märks det inte" & "De där stora planen är inte lika läskiga som de små".

Nu svamlar jag bara. Hum, väntar på att Grey's Anatomy ska börja.

Baibai
CIAO!

onsdag 14 oktober 2009

Långhelg

Tentan idag gick fantastiskt bra. Haha, nejdå. Det vet jag faktiskt inte. Men jag gjorde den på 2 timmar och 40 minuter. Och nu känns det bara skönt att den är ur världen. Får väl gå tre ångestladdade veckor och vänta på min dom, godkänd eller icke! Hum, den som lever får se.

Nu är det bara den jädrans individuella skrivuppgiften om läraruppdraget kvar. Ska skriva på den imorgon, fredag fm, lördag fm och söndag. Måndag finjustering och tisdag skickar jag in den :S BLÄ!

Nu har jag självstudietid tors-fre, hade i tisdags också. Så bara vart i skolan mån & idag på fm.
Var och storhandlade idag i Mönsterås. Vart arg på Hagge som inte ville, så jag tog bussen i ren protest. Först in på bolaget (var förutseende och tog en fjällräven ryggsäcken som jag kunde ta spriten i) och sedan in på Ica Algots. Shoppade 2 tunga kassar med mat. Skitjobbigt att släpa dem från Algots till bussen och sedan från hållplatsen i Nabben hem till Smitte :S uhu. Men bara för att jag var arg och gett mig fan på att jag skulle klara de, så klarade jag det. Så nu är kylen full av smarrig mat inför min tjejkväll med Mönsteråstjejerna på fredag. Vi har knytkalas och jag ska bjuda på kycklig/tomatpaj & risottokaka ^^ Sanna bjuder på efterrätt!

Nehej. väldigt trött. ska sova. nu.

CIAO!

tisdag 13 oktober 2009

hemtentamen

Imorgon kl 13-16 har jag hemtentamen i Ansvar & Sekretess. Ska bli spännande, min första tenta. Vi har haft små examinationsuppgifter under terminens gång. Men imorgon har vi tentamen och tisdag nästa vecka har vi en stor inlämningsuppgift på hela delkurs1.

Snart är terminen slut och det känns som om vi nyss började. Gud vart tar tiden vägen.

Det är inte länge kvar tills vi åker till Thailand, under min vistelse i Thailand har vi 2 examinationer och en observationsdag. Jag ska prata med kursansvariga och fråga vad för slags examinationer det är. Om jag kan få göra dem tidigare eller senare. Om det är skriftliga examinationer så är det lugnt. Då kan jag skriva dem innan och skicka in dem. Observationsdagen borde jag, om jag fattat de rätt, kunna göra när som helst. Typ på en självstudiedag.

Snart är det DH hehe, ska göra mig en macka och varma koppen till de :)

CIAO

fredag 9 oktober 2009

värmer hjärtat!

Tack Hanna för kommentaren, det betyder mycket <3

...att så ett litet frö.



Om ett år är det dags för oss att utöka vår lilla duo till en trio.
Vi har diskuterat och bestämt oss för att jag skall ta det här första året och känna efter om jag tror att jag klarar av att vara både mamma och heltidsstudent.

Jag vill inget hellre än att bli mamma.
Jag kan inte tänka mig något som bringar mig mer lycka än ett barn.
Och jag kan inte tänka mig en bättre pappa än min Hagge :)

CIAO!


vi lever för att se morgondagens gryning

Idag är det fredag och fredagar är härliga dagar. Var i skolan mellan 8-12, åkte sedan bil med Linnéa till Mönsterås. I Mönsterås handlade jag lite på Ica och tog sedan ut pengar åt syster.

Mannen är påväg till Kalmar för att kolla på en ny bil. En Metallicblå Peugot, och jag som alltid sagt att min drömbil är en roströd Peugot :D

I alla fall, när Sanna kommer hem från APU:n så ska hon dammsuga och sedan när hon hoppat in i duschen skall jag svabba av golven. Därefter blir det en promenix med Ronja förhoppningsvis (Mannens mormors hund).

Och efter det skall vi laga mat, som blir lasagne. Sanna och Hagge får hälpa till.
Sen till sist så myser vi ner oss i soffan och har fredagsmyyyyys! Jag har köpt läsk och godis ^^

CIAO!

onsdag 7 oktober 2009

"Flickan som lekte med elden"

Jag, Hagge, Sanna och Linnéa sitter och väntar på att åka till Kalmar.

Idag fick jag Lips X360. Så istället för att läsa och plugga sjöng jag för full hals. Och det gick bra, jag vann mot hagge och klättrade i "karriärstegen" , sen kom Sanna hem och började vinna.

Sanna bor förresten hos mig och hagge v 41-43

För mig går det bra, men jag tror hagge tycker det är jobbigt när vi är 3 och delar på en så pass liten yta.
Men men, finns inget att göra åt! :) Han får så snällt infinna sig i detta.

ska nog sticka nu..

pusshej
CIAO!