torsdag 30 december 2010

Seven out of ten

Nu har jag varit i Borlänge i sju dagar, alltså en hel vecka. Man kan tycka att en vecka låter som en lång tid, men när man befinner sig mitt i veckan så går den hiskeligt snabbt förbi. Julen är över och snart likaså nyår. Lite vemodigt är det ändå att ett helt år har gått utan att någonting har hänt. Fast det är ju inte heller helt sant. Vi är ju hela 3 par utav mina vänner som har blivit husägare, däribland jag och min sambo. Min äldsta vän Sandra blev mamma åt en underbar liten flicka vid namn Leah för lite drygt en vecka sedan och jag har hunnit avverka ännu ett år av lärarprogrammet. Nu återstår två år.

Igår var jag och Maria och åkte längdskidor i Bergebo. Det var härligt. I uppförsbackarna var det svettigt och kämpigt och nerför backarna susade vi med skräckblandad förtjusning. Självklart klarade vi av några vurpor var, men det var väldigt väldigt roligt.

Idag är det också exakt tre veckor innan jag, älskling, Åsa och Martin far till Thailand <3

Tre dagar kvar!
CIAO!

söndag 26 december 2010

dagens teknik

En endaste liten sak glömde jag hemma i år och det var dosan till internetbanken. Men det löste sig så fint ändå, sambon fick sitta hemma och knappa på dosan medans jag knappade på datorn. Tänk att man kan göra så med femtio mil emellan, dagens teknik är faktiskt rätt så frän. Nu är mina räkningar och våra gemensamma räkningar och hyra betald. Dessutom kunde jag plocka undan lite fickpengar till thailand. Några korvören har jag kvar på kontot, så jag tänkte försöka mig på att åka ner till kupolen någon dag för att hitta mig något att ta på mig till nyår.

Annars har jag inte gjort någonting alls i dag känns det som. Jag tog mig själv i kragen och hoppade upp på mamma och pappas gamla träningscykel och körde ett spinningpass á 45 minuter och avslutade med lite armhävningar, situps och rygglyft. Svettigt och bra var det. Så nu är det dags att träna bort julkilona inför Thailand som bara är 24 dagar bort!

På onsdag ska jag hälsa på hemma hos Sandra och Andreas för att få gosa lite med deras under Leah som föddes i tisdags och lämna över lite klappar & paket!

CIAO!

Ritsch ratsch filibom bom bom...

Hej och hå, här händer det inte mycket. Allting har fått stå åt sidan den senaste tiden då skolan och sedan också julen har tagit all min uppmärksamhet. Jag börjar med att upplysa er om att jag för tillfället befinner mig i Borlänge. Jag anlände i onsdags efter en tågtur på 10 timmar och som inkluderade 4 tåg (Kalmar-Alvesta-Norrköping-Sala). Jag har haft en underbar jul med MIN släkt. Igår på julafton var vi hos min faster nere vid Tångring och idag firade vi hemma hos mamma och pappa på Holländargatan med mammas sida av släkten. Många fina klappar har jag fått lila/turkos adidaströja, fårskinnstofflor, värmefilt, böcker, biobiljtetter, mortel, presentkort & pengar för att nämna något! Ätit god mat har jag också gjort, Janssons frestelse, mmmmh! Några julmust och lite godis har också slunkit ner, men tycker ändå att jag har behärskat mig bra.

En annan rolig sak är att jag blev godkänd på hemtentan och fick positiv respons.

Nu har jag en vecka att avverka här i Borlänge innan det är dags att återvända till verkligheten och hemma. Gruvar mig redan inför tågresan hem.

Men imorgon ska jag träffa Tommy över en kopp kaffe och snacka lite skit ^^

Ha de gutt,
CIAO!

lördag 11 december 2010

Day 01 – Introduce yourself

Jag anser att jag är en ordinär person som gör och beter mig precis så som ordinära personer förväntas göra (:

Mitt fullständiga namn är Jonna Elina Hennerfors. Jag är ett sommarbarn och fyller alltså 22 år 1 juli 2011. Jag läser till förskolelärare och är på sluttampen av min tredje termin på Linnéuniversitetet Kalmar. Jag är intresserad av böcker, resor, mat, hälsa och träning.

Jag är född och uppvuxen i en stad som heter Borlänge och som ligger uppe i Dalarna. Där bodde jag tills jag tagit studenten. Därefter flyttade jag till en litet, litet samhälle vid namn Timmernabben nere vid smålandskusten. Anledningen till att jag flyttade heter Martin och är min fina, underbara och genom goa sambo.

Vi två och våran katt ska i början av 2011 flytta till hus, detta håller vi för tillfället på att renovera.

CIAO!

en månad

Day 01 – Introduce yourself
Day 02 – Your first love
Day 03 – Your parents
Day 04 – What you ate today
Day 05 – Your definition of love
Day 06 – Your day
Day 07 – Your best friend
Day 08 – A moment
Day 09 – Your beliefs
Day 10 – What you wore today
Day 11 – Your siblings
Day 12 – What’s in your bag
Day 13 – This week
Day 14 – What you wore today
Day 15 – Your dreams
Day 16 – Your first kiss
Day 17 – Your favorite memory
Day 18 – Your favorite birthday
Day 19 – Something you regret
Day 20 – This month
Day 21 – Another moment
Day 22 – Something that upsets you
Day 23 – Something that makes you feel better
Day 24 – Something that makes you cry
Day 25 – A first
Day 26 – Your fears
Day 27 – Your favorite place
Day 28 – Something that you miss
Day 29 – Your aspirations
Day 30 – One last moment

Tänkte försöka mig på att beta igenom denna lista, men början idag. OK?

fredag 10 december 2010

Lucia

Åh vad jag längtar till måndag. Då är tentan inlämnad, det är Lucia, vi är lediga. Jag har planerat att kliva upp tidigt och äta tomtegröt med socker, kanel och clementin framför Lucia (07.00 på svt2). Sedan hade jag tänkt julstäda här i lägenheten, eventuellt ställa fram lite tomtar och annat julpynt. På kvällen kommer Åsa och Martin hit, vi ska köpa hem kinamat och planera lite inför Thailand. Boka långtidsparkering, bestämma vilken tid vi ska åka härifrån till arlanda, fickpengar, taxfree osv.

Åh åh åh, en sådan underbar dag.

Nästa måndag blir också helt underbar. Då har jag ju en hel spadag inbokad. Jag kommer bland annat att få ansiktsbehandling med apparatur (en maskin med ström som ger positiva effekter i ansiktet), frans & brynfärg, manikyr, pedikyr, make up, vaxning och massage :) åh.

Och sedan är det endast två dagar innan jag sätter mig på tåget till underbara, vackara dalarna.

Nu ska jag skriva färdigt tredje temat och försöka mig på att skriva inledningen.
CIAO!

torsdag 9 december 2010

ledig

Idag tar jag ledig från hemtentan. Jag har fortfarande ett tema, inledning och avslutande sammanfattning kvar men huvudet och kroppen säger ifrån. Vi var på delkursstart idag, så det är tillräckligt med saker som snurrar i huvudet.

Jag är så trött, så jättetrött och det tar aldrig slut. Det kommer nya uppgifter hela tiden som skall göras och jag förstår inte, När ska vi få ledigt?
vi går i skolan augusti till juni, ingen julledighet får då har vi uppgifter som skall göras och när det äntligen är sommaruppehåll då måste vi jobba... för annars får vi inga pengar. Men när ska JAG få vara LEDIG? Hur orkar alla andra?

allt känns bara så jävla tröttsamt nu.

måndag 6 december 2010

H.E.A.T Bring the stars



Om vi nu ska prata om fina röster så har den här killen, Kenny Leckremo världens i särklass finaste röst! De flesta känner nog igenom honom och bandet HEAT med låten 1000 miles som dem spelade i melodifestivalen. Kenny har tyvärr slutat som leadsinger i bandet och ersatts av Erik Grönwall, förra årets idolvinnare. Inget som jag är superglad över.

CIAO!

Jay Smith - In the Ghetto (Elvis) Idol 2010 [HQ] [Jury]



Jag kan inte låta bli att tycka om Jay. Hans röst är helt fantastisk.

hemtentamen

Minst fyra sidor, max 5. Inledning, tre olika teman med en sammanhållande röd tråd, minst 10 begrepp, minst 2 källor i varje tema, se skillnader och likheter i litteraturen, avslutning.
JAG DÖR!
Jag skriver, jag raderar, jag skriver, jag raderar. Jag har precis lika mycket skrivet nu efter 4 dagar (1 A4) som jag hade första dagen. Efter ett hysterianfall idag så sansade jag mig själv och sade åt mig att inte sätta så höga förväntningar på mig själv. Det värsta som kan hända är att jag får komplettera. Thats it!
Så nu börjar det släppa och jag är snart klar med första temat.

Det där med undersköterska låter mer och mer lockande, faktiskt. Får ta mig en riktigt funderare över jul, diskutera och resonera fram och tillbaks med min familj och släkt. Jag har ju i och för sig många i min släkt som jobbar inom vård och omsorg så dem kommer nog glatt hejja på mig. Vi har ingen lärare dock. Ska jag bli den första? Eller ska jag fortsätta i samma led som de andra? Det är frågan.

Nu sitter jag ju här igen och babbblar en massa nonsens för att slippa ta tag tentan. Jag tycker riktigt illa om hemtentor. Tacka vet jag salstentor, fråga - svar, och sedan när tiden är slut så är man klar. Det är så det ska vara. Då kan man pusta ut och känna sig färdig.

Nej mitt under den här hemtentan så drar fjärde och sista delkursen igång. WHAT?
Tentan skall lämnas in klockan 8.00 på luciamorgon, men nu på torsdag och fredag har vi två heldagar i skolan. Inte konstigt man känner sig stressad.

Om 16 dagar sitter jag hemma i borlänge. Skönt att komma härifrån känner jag, om så bara för tio dagar.

CIAO!

söndag 5 december 2010

glad andra advent

Sitter och försöker att skriva på min hemtenta men kommer hela tiden på saker som jag borde göra istället för att plugga. Som tillexempel att blogga. Så därför tänker jag berätta hur min dag har sett ut so far. När jag vaknade tittade jag på svt's julkalender Hotell Gyllene Knorren och sedan lyssnade jag på SR's radiokalender. Båda två på mobilen, Love Iphone <3 Årets julkalendrar både den på tv och den på radio är riktigt bra. Så har ni inte kikat på dessa så rekommenderar jag dem starkt.
Sedan klev jag upp och började laga mat åt svärfar och håll i er nu: min sambons fasters sambo som håller på och tapetserar köket i huset. Dem fick stekt kyckling med potatisgratäng, grönpepparsås, sallad och brysselkål. Och eftersom det är andra advent bjöd jag på lussebullar och pepparkakor också. Mätta och belåtna följde jag med till huset för att inspektera tapetseringen, den fick klart godkänt och Lasse kunde pusta ut ;)

Jag gick en sväng till matöppet för att införskaffa toalettpapper och hushållspapper då jag såg att detta höll på att ta slut i huset. Medans jag traskade till affären började det snöa, IGEN. Fick sedan en rapport att det tydligen skulle komma ca 1 dm inatt. Jaha, nu är vi lätt uppe i 0.5 meter snö. Såg också att det snart är dags att ge sig upp på taket för att sopa bort snön där. Både här på smitte och borta på nyemålavägen. Bilden är tagen på smitte.



















Nu ska jag försöka återgå till min tenta och mitt tema lingvistik. Syntax, pragmatik, semantik och fonologi.

CIAO!

torsdag 2 december 2010

PAUSE

Att få sitta ner i 5 minuter är guld värt!

onsdag 1 december 2010

doubts

Jag läser en 3,5 år lång utbildning på universitet + 1 års introduktion på det, för att få en lön på 14.000-15.000 efter skatt. Detta känns inte rimligt. Det är i stort sett lika mycket som undersköterskor tjänar, och dem behöver bara ha gått omvårdnad på gymnasiet. Hur ska min minimala lön kunna betala av 3.5 års csnskuld?
Man kanske skulle skita i lärarprogrammet och läsa till undersköterska på komvux, 1 år och sedan är jag klar!

Man kan ju hoppas att lärarlegitimationen som kommer att träda i kraft 1 juli 2012 kan höja lärarna och förskolelärarnas löner lite! Man kan ju tycka att lönen skall motsvara de antal år man har pluggat.

Sammanlagt "läser" vi i 4.5 år innan vi är fullfjädrade lärare, det är 1 termin mindre än vad man behöver läsa för att bli allmänläkare. Och dem tjänar bra mycket mer.

USCHA!
Ciao!